top of page

Progesteronitesti

Tessan juoksujen alkamisesta on kulunut nyt viikko ja olen pohdiskellut astutuspäivän määrittelyä. Haluaisin saada astutusajankohdan osumaan melko tarkasti ns. "tärppipäiville". Kasvattajakurssilla oli mainittu mm. progesteronitestauksesta, jonka käyttöä pohdin jo silloin. Tutkittuani progesteronitestausta enemmän päätin kokeilla sitä näin kasvattajaurani alussa, jotta astutus onnistuisi varmemmin kuin pelkällä arvailulla. Aiheesta lyhyesti:

"Kiimakiertoon liittyy keskeisesti kolme hormonia. Munasarjojen tuottama estrogeeni säätelee mm. munasolujen kehitystä, progesteroni ylläpitää tiineyttä ja luteinisoiva hormoni (LH) on aivolisäkkeen tuottama hormoni, joka saa aikaan munasolujen irtoamisen eli ovulaation. Progesteroni alkaa nousta hieman ennen LH-piikkiä ja progesteronin muutoksia verinäytteestä pidetään tällä hetkellä parhaana menetelmänä selvittää oikea hetki astutukselle." (Lisää aiheesta: www.sympaatti.fi)

Olin tehnyt hintavertailua verinäytteiden hinnasta ja päätynyt Siilinjärvellä sijaitsevaan Karvaiseen Kaveriin, jossa verinäytteen hinta oli 10 euroa. Tarvitsin siis vain eläinlääkärin ottaman verinäytteen, koska halusin asian nopeuttamiseksi toimittaa näytteen itse Movet Oy:lle ja maksaa itse testin suoraan heille.

Aamulla lähdimme Tessan kanssa hyvissä ajoin ajelemaan Karvaiseen Kaveriin. Punnitsin Tessan vastaanotolla ja paino näytti 13,8 kg. Verinäytteen otto onnistui nopeasti, pienen alkutotuttelun jälkeen. Tessa ei ole koskaan kovin innoissaan eläinlääkärikäynneistä, joka johtuu varmastikin pentuna koetusta tapaturmasta. Tessa oli ehtinyt olla meillä vasta viikon, kun kissa raapaisi sitä silmästä. Vamma vaati useita eläinlääkärikäyntejä ja oli pienelle Tessalle hyvin kivulias. Onneksi silmä ja näkö säilyivät, mutta se ei antanut Tessan eläinlääkärikokemuksille hyvää alkua. Ja varmaan sanomattakin selvää, että Tessa ei ole sen jälkeen sietänyt kissojen seuraa.

Sain verinäytteen valmiiksi pakattuna ja eläinlääkäri Mirjam Serg antoi vielä lyhyesti vinkkejä testin tulkitsemiseen. Vein paluumatkalla Tessan kotiin ja suuntasin siitä suoraan Movetille viemään näytettä. Eläindiagnostiikkalaboratorio Movet Oy sijaitsee Kuopiossa Bioteknialla ja sopivasti työmatkallani. Jättäessäni näytettä testattavaksi minulle luvattiin vastauksen tulevan noin tunnin päästä. Olin luovuttanut näytteen noin 9.30 aikoihin ja klo 10.50 sähköpostiini saapui progesteronitestin tulokset:

Tessan progesteronitaso oli siis näytteenottopäivänä 2.20 ng/ml. Progesteronitason nousu vaihtelee koirasta riippuen. En viitsinyt enää teetättää uutta testiä toisena päivänä, vaan ajattelin tämän tuloksen olevan riittävä astutuspäivien määrittelemiseksi. Sovimme uroksen omistajan kanssa varovasti arvioiden astutuspäivän kahden päivän päähän eli perjantaiksi.

bottom of page